HomeVoor wieWerkwijzeBehandelaarsTarieven en vergoedingenAanmeldenCoronaContactRuimte hurenVacature GZ-psycholoog
Basis GGZ

CGT
Schematherapie
EMDR
Blended care
Wat kan ik nu al doen?

ACT

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een relatief nieuwe vorm van therapie waarbij effectief gebleken onderdelen van cognitieve gedragstherapie met acceptatie en mindfulness wordt gecombineerd.

Veel psychisch leed wordt veroorzaakt doordat we proberen psychisch of lichamelijk lijden uit de weg te gaan. Daarbij strijden we vaak tegen zaken die buiten onze macht liggen en proberen we te controleren wat niet te controleren valt. Met deze strijd bereiken we eigenlijk het tegenovergestelde van ons verlangen. Alle aandacht en energie wordt in het bestrijden van negatieve ervaringen gestopt, waardoor dit een steeds groter onderdeel van ons leven wordt. 'Dat wat er niet mag zijn dringt zich op'. Deze strijd frustreert en houdt ons weg van de zaken die waardevol zijn en ons leven kunnen verrijken.

In de therapie wordt gewerkt met allerlei oefeningen om bewust te worden van gedachten en gevoelens, om deze te aanvaarden zoals ze nu zijn én er een gezonde afstand van te leren nemen. Het leren kijken naar gedachten en gevoelens maakt dat je er minder door wordt opgeslorpt en ze je gedrag -en dus je leven- niet meer bepalen. Dit geeft ruimte om te bewegen in een nieuwe richting. Het loslaten van oude overtuigingen en het oefenen met onbekende gedragingen is vaak spannend, echter ervaren clienten vaak dat juist in dit spanningsveld waardevolle momenten zitten en positieve energie vrijkomt.

ACT leert je een zachtaardige houding aan te nemen ten opzichte van alles wat je denkt, voelt en ervaart, terwijl je tegelijkertijd op weg gaat om je doelen en dromen te verwezenlijken. Hierbij is de gewenste uitkomst een rijk en zinvol leven, overeenkomstig je waarden, óók als hier onvermijdelijk lijden naar voren komt.

Accepteer wat buiten je macht ligt en verbind je ertoe te doen wat je leven verrijkt


Voor wie?
ACT is als derde generatie cognitievegedragstherapie breed inzetbaar, omdat het klachtoverstijgend werkt.
Het is o.a. toepasbaar bij angst, depressie, burn-out, rouwverwerking, ADHD, autisme en chronische lichamelijke klachten. 

                                 


Home
|
Voor wie
|
Werkwijze
|
Behandelaars
|
Tarieven en vergoedingen
|
Aanmelden
|
Corona
|
Contact
|
Ruimte huren
|
Vacature GZ-psycholoog